Besparingen bij De Lijn: tijd voor meer openbaar vervoer en minder verkeersarmoede 

 


Voor het openbaar vervoer in Vlaanderen is het 5 voor 12. Op 6 januari 2024 worden de nieuwe vervoersplannen in heel Vlaanderen ingevoerd. Het resultaat: minder haltes, minder toegang tot het openbaar vervoer en bijkomende achteruitgang voor de Vlaming. 


“Het openbaar vervoer in Vlaanderen wordt al jaren mismeesterd,” verklaart Stan Reusen, algemeen secretaris van ACOD TBM. “Er is te weinig budget en te weinig kwaliteit. Het gebrek aan budget en investeringen worden in deze hervorming verpakt met dure woorden, zoals een efficiënte organisatie en een betere planning.” 

De realiteit voor de reiziger blijft pijnlijk genoeg dezelfde: minder haltes, minder bediening en meer vervoersarmoede. “Want dat is het echte probleem,” stelt Stan Reusen. “Wie geen alternatief heeft, is eraan voor de moeite en kan niet vlot en eenvoudig op school, op het werk of op een plaats van ontspanning geraken. Enkel wie écht geen alternatief heeft, maakt nog gebruik van het openbaar vervoer. Het is een logisch gevolg van het gebrek aan kwaliteit en kwantiteit en van de doelbewuste verrottingsstrategie van de huidige beleidsmakers in Vlaanderen.” 

Daarom steunen ACOD TBM en BTB-ABVV de protestacties die in heel Vlaanderen zullen gehouden worden op zaterdag 6 januari 2024. Samen met de andere organisaties zullen ze die dag een duidelijke boodschap brengen. Reusen: “Wij vragen een Vlaamse overheid die wel investeert in openbaar vervoer. In een kwalitatief, duurzaam en betrouwbaar openbaar vervoer. Het kan de mobiliteit, het milieu en de leefbaarheid enkel ten goede komen.” 


Actielocaties op zaterdag 6 januari 2024 om 11u00 
- Station Brugge  
- Station Gent Sint-Pieters  
- Station Antwerpen Centraal 
- Station Hasselt Station 
- Station Leuven Station