Defensie: grootste herstructurering leger sinds terugkeer BSD

Nieuws dinsdag 3 november 2009

Enkele cijfers waarom de geplande legerafslanking de grootste herstructurering is sinds de terugtrekking van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland (BSD) begin jaren '90: van de 80 bestaande militaire kwartieren moeten er 23 hun deuren sluiten; van de 57 overblijvende worden er nog eens 45 gerationaliseerd. Daar moet men rekening houden met minder personeel, minder materiaal en minder infrastructuur. Tegen eind 2012 zal het personeelseffectief nog eens afgeslankt worden met 5000 eenheden.

Ter verrechtvaardiging voor zijn uiterst drastische maatregelen beroept de minister zich op de budgettaire beperkingen die hij van de regering opgelegd kreeg. Hij moet binnen zijn departement 97 miljoen euro besparen. Volgens hem is de limiet bereikt, zijn alle mogelijkheden uitgeput en kon er enkel nog bespaard worden door het personeelsbestand sneller te verminderen.

Ondanks zijn eerdere uitspraken ten opzichte van de vakbonden - dat hij begrip heeft voor de hervormingsmoeheid bij het personeel - voert hij toch een nieuwe (volgens hem laatste) herstructurering door. Dit moet 21 jaar na het plan Charlier (1988) het sluitstuk vormen van de transformatie van de krijgsmacht.

Met minder personeel zou men logischerwijze verwachten dat het ambitieniveau evenredig bijgestuurd wordt, maar niets is minder waar. De kerntaak 'operaties van vrede en veiligheid' moeten we voort blijven uitvoeren. Kortom, met minder personeel evenveel opdrachten.

Het plan De Crem heeft ongetwijfeld ingrijpende consequenties voor alle personeel dat deel blijft uitmaken van Defensie. De sluiting van kazernes gaat immers gepaard met mutaties, die grote financiële en sociale gevolgen hebben voor het getroffen personeelslid.

Sinds de bekendmaking van het plan hebben nogal wat militairen hun VOP aangevraagd, zodat ze vijf jaar voor de pensioenleeftijd kunnen vertrekken aan 75 procent van de wedde. Eenmaal de nieuwe eenheid gekend, zal dit aantal nog gevoelig stijgen. Noem zij die kunnen vertrekken gerust de gelukkigen. Want anders is het gesteld met de groep blijvers: zij zien hun werklast verhogen en velen onder hen krijgen als 'geschenk' een overplaatsing naar een andere tewerkstellingsplaats.
Als we de minister mogen geloven, dan zal hij zijn plan uitvoeren vóór het einde van de legislatuur. Volgens hem wil hij zijn opvolger niet belasten met dezelfde erfenis die hij van zijn voorgangers kreeg. Er rest hem nog goed twee jaar om dit doel te realiseren.

Te horen aan de eerste reacties is het ongenoegen onder het personeel groot. De zoveelste mutatie is er net een te veel. Momenteel peilen onze afgevaardigden naar de verdere reacties van onze militanten en leden. Ons Nationaal Technisch Comité Defensie komt bijeen op 20 oktober en zal zich uitspreken over gepaste acties.

Dirk Deboodt